Το φροντιστήριο '' νόημα '' σας καλωσορίζει στον καινούριο του χώρο έκφρασης. Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις και τα σχόλιά σας .

Για να αναρτηθεί το άρθρο σας στείλτε το με email στο noima.fme@gmail.com

29/12/11

''Ηublot Antikythera'' ένα ρολόι εμπνευσμένο απο τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων !!!


Η Ελβετική ωρολογοποιία Hublot κατασκεύασε το νέο της ρολόι χειρός ''Ηublot Antikythera'' ως έναν φόρο τιμής στον αρχαιότερο αναλογικό -μηχανικό υπολογιστή της ιστορίας μας, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Συγκεκριμένα το 2008,δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τις τομογραφικές αναλύσεις του μηχανισμού των Αντικυθήρων πυροδότησαν τη φαντασία του Διευθυντή Παραγωγής, Έρευνας και Ανάπτυξης της Ηublot, Mattias Bullet καιέτσι δημιουργήθηκε το ''Ηublot Antikythera'' το οποίο πρόσθεσε μια νέα διάσταση στον περιβόητο αστρονομικό υπολογιστή, τη διάσταση του ρολογιού που μετρά με ακρίβεια τον χρονο.Μάλιστα αυτή είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία της Υψηλής Ωρολογοποιίας όπου μια manufacture άντλησε έμπνευση απο ένα αρχαιολογικό εύρημα,καθώς ήταν και η πρώτη φορα όπου η ομάδα μιας ωρολογοποιίας συνεργάστηκε στενά με μια ομάδα επιστημόνων.
Η επίσημη παρουσίαση του ρολογιού έγινε στο Παρίσι,στο μουσείο Τέχνης και Χειροτεχνίας (Μusee des Arts et Metiers).Έπειτα θα παρουσιαστεί στην BaselWorld του 2012 και κατόπιν, θα εκτίθεται σε μόνιμη έκθεση στο Μusee des Arts et Metiers προς τιμή του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η Hublot θα κατασκευάσει μόνο 4 ρολόγια απο τα οποία το ένα θα πάει στο Mουσείο της Αθήνας, το άλλο στο Μουσείο Τέχνης στο Παρίσι,το τρίτο στο Μουσείο της Hublot και το τελευταίο θα δημοπρατηθεί με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την βοήθεια των μουσείων της Αθήνας και του Παρισίου.









Για περισσότερες δημιουργίες της Hublot δείτε εδώ




Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων,

''Είναι τρομακτικό να ξέρεις οτι λίγο πρίν απο την πτώση του σπουδαίου πολιτισμού τους, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν έρθει τόσο κοντα στην εποχή μας,όχι μόνο στο πεδίο της σκέψης,αλλά και στης τεχνολογίας''

Με αυτά τα λόγια εκφράζει την σκέψη του, για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων,ο Derek de Solla Price, φυσικός και ιστορικός της τέχνης στο πανεπιστήμιο του Princeton, ο οποίος ανέλαβε την πρώτη επιστημονική έρευνα για τον διάσημο μηχανισμό.Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες οι οποίες,αν και απέχουν πολύ απο την ολοκλήρωση τους,έχουν φέρει στο φώς διάφορες πτυχές του ''πρώτου αναλογικού υπολογιστη'' όπως συχνά αναφέρεται ο μηχανισμός των Αντικυθήρων .Συγκεκριμένα γνωρίζουμε ήδη οτι με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, στρέφοντας ο χρήστης μια μανιβέλα στην πλευρά του μηχανισμού, μπορούσε να επιλέξει μια ημερομηνία στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο των 365 ημερών μπροστά ή, πίσω στο Μετωνικό ημερολόγιο των 235 σεληνιακών μηνών και κατόπιν να διαβάσει στα καντράν τις αστρονομικές προβλέψεις για τη δεδομένη ημερομηνία - όπως για παράδειγμα τη θέση και τις φάσεις της σελήνης.Επίσης μπορούσε να ορίσει,γυρίζοντας τη μανιβέλα,ενα αστρονομικό γεγονός και μετά να διαβάσει την ημερομηνία που θα συνέβαινε.Συκεκριμένα ο μηχανισμός έδειχνε την θέση της σελήνης σε σχέση με τους αστερισμούς του ζωδιακού καντράν, περιέγραφε τις ώρες ανατολής και δύσης σημαντικών άστρων στην διάρκεια του χρόνου, υπολόγιζε τον μήνα στον 223 σεληνιακών μηνών στον κύκλο του Σάρος των επαναλαμβανόμενων εκλείψεων, έδειχνε τους μήνες κατά τους οποίους μπορούσαν να παρατηρηθούν σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, έδειχνε τις χρονιές των Ολυμπιακών και άλλων αγώνων, έδειχνε τον μήνα σε ένα κύκλο 235 σεληνιακών μηνών του Μετωνικού ημερολογίου, καθώς και τους 12 αστερισμούς στο ζωδιακό καντράν.
Το ποιός έφτιαξε των μηχανισμό είναι ακόμα αναπάντητο ερώτημα, πιθανολογείται οτι τον κατασκεύασε ο Ίππαρχος ή κάποιος άλλος Ρόδιος Αστρονόμος γύρω στο 150 με 100 π.Χ,ωστόσο τα ονόματα των μηνών στο Μετωνικό ημερολόγιο του μηχανισμού έχουν σαφή κορινθιακή προέλευση.Η ένδειξη αυτή οδηγεί στην υπόθεση οτι πατέρας του μηχανισμού θα μπορούσε να είναι ο Αρχιμήδης,ο μεγαλύτερος επιστήμονας της αρχαιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω ιστοσελίδες
Μηχανισμός των Αντικυθήρων,el.wikipedia.org
Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Physics 4u
Επίσης δείτε και το καταπληκτικό video στο you tube με lego αναπαράσταση του μηχανισμού.


28/12/11

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση !!!


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ «ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ»

Πριν ανακοινώσουν αυτό το χαράτσι, ξέρανε ότι 8 στους 10 δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τα προηγούμενα χαράτσια. ΑΡΑ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ. Ξέρουν ότι δεν πρόκειται να «εισπράξουν» και δεν τους ενδιαφέρει καν! Έχουμε δικαίωμα ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να αντισταθούμε. Για την Αξιοπρέπεια και την Ανθρωπιά μας. Για το Μέλλον των Παιδιών μας.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ

Πας στο ταμείο ή το ταχυδρομείο και πληρώνεις “έναντι” το ποσό πλην το χαράτσι. Υπάρχει ο θεωρητικός κίνδυνος σε 44 μέρες να σου κόψουν το ρεύμα (παράνομα και αντισυμβατικά, αλλά όπως όλοι ξέρουμε ζούμε σε Ανομία).
Αν το κάνουμε πολλοί τι θα μας κάνουν; Αν δεν ανοίγουμε την πόρτα στα (ιδιωτικά) συνεργεία που θα στείλει η ΔΕΗ (ΑΝ λέμε) να κόψει το ρεύμα; Μπορείς επίσης, αν η παροχή κοπεί από το ρολόι, να το ξανασυνδέσεις μόνος σου, ρώτα έναν ηλεκτρολόγο πώς. Είναι πανεύκολο. Κι έχε υπόψη σου κι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα είναι ΜΑΖΙ ΜΑΣ, αν αρχίσουν να κόβουν το ρεύμα από την κολώνα. Και σύντομα ομάδες Πολιτών θα περιφρουρούν τις γειτονιές.

Ναι, έτσι πλέον θα είμαστε στα όρια της Νομιμότητας, αλλά αυτοί ήδη παραβιάζουν το Νόμο με το να στο κόψουν για άσχετη «οφειλή». Όπως κουρελιάζουν ενάμιση χρόνο τώρα ακόμη και το Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ : ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)

19/12/11

Χριστουγενιάτικο πάρτυ στο ''νόημα''


Για να μπούμε στο «νόημα» των γιορτών, σας προσκαλούμε να διασκεδάσετε μαζί μας, την Παρασκευή 23/12/2011, στο χώρο του φροντιστηρίου μας σε ένα πάρτυ με πολύ κέφι, μουσική και χορό !!!


Ώρα έναρξης:        20.30
Χώρος:                  Φροντιστήριο «νόημα»
Είσοδος:                ελεύθερη

15/12/11

Η ''Άλλη Λογική''του Ken Robinson

Η δημιουργικότητα είναι το σπουδαιότερο δώρο της ανθρώπινης ευφυΐας. Όσο πιο σύνθετος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο δημιουργικοί χρειάζεται να είμαστε για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του. Κι ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν διαθέτουν ολωσδιόλου δημιουργικές ικανότητες. Το Άλλη Λογική (τίτλος πρωτοτύπου: Out of Our Minds) ασχολείται με το γιατί η δημιουργικότητα έχει τόσο μεγάλη σημασία, γιατί οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν είναι δημιουργικοί, πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και τι μπορούμε να κάνουμε επ’ αυτού.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.
O Sir Ken Robinson είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας πρωτοπόρος στον τομέα ανάπτυξης της εκπαίδευσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους ομιλητές παγκοσμίως, καθώς οι ομιλίες του ασκούν βαθιά επιρροή σε κάθε ακροατήριο οπουδήποτε στον κόσμο.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 240 εκατομμύρια θεατές σε περισσότερες από 150 χώρες έχουν δει τα διάσημα πλέον βίντεο των ομιλιών του στα περίφημα TED Conferences, του 2006 και του 2010.
Συνεργάζεται με κυβερνήσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, με διεθνείς φορείς, με τις «500 επιχειρήσεις του Fortune» και με κάποιους από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς του κόσμου.

Το 1998, ορίστηκε από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας επικεφαλής της επιτροπής για τη δημιουργικότητα, την εκπαίδευση και την οικονομία. Η δουλειά τής επιτροπής αυτής δημοσιεύτηκε το 1999 [All Our Futures: Creativity, Culture and Education (The Robinson Report)] και έτυχε ευρείας επιδοκιμασίας.

Υπήρξε κεντρική προσωπικότητα κατά την Ειρηνευτική Διαδικασία της Βόρειας Ιρλανδίας, μέρος της οποίας ήταν η εκ μέρους του χάραξη μιας στρατηγικής για τη δημιουργική και οικονομική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τους υπουργούς Παιδείας, Εμπορίου και Πολιτισμού.

Υπήρξε ένας από τους τέσσερις διεθνείς συμβούλους της Κυβέρνησης της Σιγκαπούρης στη χάραξη της στρατηγικής της για τη μεταμόρφωση της χώρας σε κέντρο δημιουργικότητας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Για δώδεκα χρόνια, θήτευσε ως καθηγητής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Warwick της Αγγλίας, από το οποίο είναι πλέον Ομότιμος Καθηγητής.

Το 2005 ανακυρήχθηκε ως μία από τις “Κεντρικές Φωνές” του Time/Fortune/CNN.

Το 2003 χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας, για τις υπηρεσίες του στις τέχνες.
Στο παρακάτω video δείτε τον Κεν Ρόμπινσον να μιλά για το σχολείο που σκοτώνει τη δημιουργικότητα

13/12/11

Debtocracy, ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση χρέους στην Ελλάδα


Το Debtocracy είναι ενα ντοκιμαντέρ του Αρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη καθώς και το πρώτο ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy, που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης, ερεύνησε τα αίτια της κρίσης χρέους, συνομιλώντας με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Ξεπερνώντας τα ελληνικά σύνορα, ανέδειξε τις ευθύνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της Ευρωζώνης στη δημιουργία της κρίσης χρέους που έπληξε την περιφέρεια την ΕΕ. Χωρίς να αποκρύπτει τις ευθύνες της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ, επιχείρησε να δείξει γιατί δεν τα φάγαμε μαζί και γιατί ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να πληρώσει ένα παράνομο και απεχθές χρέος.

Το Debtocracy προβλήθηκε στις πλατείες των Αγανακτισμένων σε όλη την Ευρώπη και τράβηξε την προσοχή μέσων ενημέρωσης από το CNN και το Telesur μέχρι τη Liberation και το BBC. Έγινε μεταπτυχιακή εργασία και αναφορά σε πανεπιστήμια.

Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, ετοιμάζουν μια νέα παραγωγή την CATASTROIKA.

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας.
Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί
αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα http://www.debtocracy.gr/


Debtocracy FINAL από BitsnBytes