Το φροντιστήριο '' νόημα '' σας καλωσορίζει στον καινούριο του χώρο έκφρασης. Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις και τα σχόλιά σας .

Για να αναρτηθεί το άρθρο σας στείλτε το με email στο noima.fme@gmail.com

28/8/13

Νέο Λύκειο και τρόπος εισαγωγής σε Α.Ε.Ι - Τ.Ε.Ι


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση φέρνει  αλλαγές στο Λύκειο αλλά και στο Γυμνάσιο.

Συγκεκριμένα θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές οι οποίες θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 για τους μαθητές της Α' Λυκείου :

Οι μαθητές της Α' τάξης του Λυκείου θα διδάσκονται εννέα μαθήματα γενικής παιδείας - όπως ίσχυε και σήμερα- συνολικής διάρκειας 33 ωρών εβδομαδιαίως, με την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας (project) διάρκειας 2 ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής για τους μαθητές της Α' Λυκείου είναι Εφαρμογές Πληροφορικής, Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Εκφραση - Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Εμφαση δίνεται στα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία θα διδάσκονται 5 ώρες την εβδομάδα, στην Αλγεβρα, στη Γεωμετρία και στην Πολιτική Παιδεία. Οι ξένες γλώσσες θα διδάσκονται μόνο δυο ώρες, ενώ ο μαθητής δεν θα έχει την επιλογή εκμάθησης δεύτερης ξένης γλώσσας.

Στην Β' τάξη οι μαθητές θα διδάσκονται 10 μαθήματα γενικής παιδείας, συνολικής διάρκειας 30 ωρών ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούν μια εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού, συνολικής διάρκειας 5 ωρών την εβδομάδα.

Οι ομάδες προσανατολισμού, όπως πλέον ονομάζονται οι κατευθύνσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα, περιλαμβάνουν μαθήματα σχετικά με τις  Ανθρωπιστικές (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) και τις Θετικές επιστήμες (Φυσική και Μαθηματικά).

Η ομάδα των Θετικών επιστημών αποτελεί ενοποίηση της Θετικής και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης χωρίς τα μαθήματα της Χημείας  και της Τεχνολογίας επικοινωνιών.

Στην Γ' Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 5, ενώ δημιουργείται και μια τρίτη ομάδα προσανατολισμού, αυτή των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η μαθητές θα πρέπει, μέχρι τις αρχές Οκτώβρη να επιλέξουν μέχρι 2 επιστημονικά πεδία.

 Τα επιστημονικά πεδία (Ε.Π.) μέχρι στιγμής είναι τα εξής :

α) 1ο Ε.Π. - Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες,
β) 2ο Ε.Π. - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες,
γ) 3ο Ε.Π. - Επιστήμες Υγείας
δ) 4ο Ε.Π. - Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.
ε) 5ο Ε.Π. - Παιδαγωγικών Τμημάτων
Κάθε επιστημονικό πεδίο περιέχει 4 μαθήματα, συγκεκριμένα

1ο  Ε.Π.- Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Αρχαία

III. Ιστορία και

IV. Λατινικά

2ο  Ε.Π. - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Μαθηματικά

III. Φυσική και

IV. Χημεία

3ο  Ε.Π. - Επιστήμες Υγείας:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Φυσική

III. Χημεία και

IV. Βιολογία

4ο Ε.Π - Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής

III. Οικονομία και Διοίκηση

IV. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

4ο Ε.Π. - Παιδαγωγικών Τμημάτων:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Μαθηματικά και  Στοιχεία Στατιστικής

III. Ιστορία και

IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών

Αξιολόγηση Mαθητών.

Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων από την Α' στη Β' Λυκείου και από τη Β' στη Γ' ορίζονται ως εξής: κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

Το ίδιο ισχύει και για τις απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' τάξης.

Αναφορικά με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται έπειτα από τις απολυτήριες εξετάσεις, όπου οι μαθητές θα εξετάζονται στα 4 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ με την σημείωση ότι εξετάζονται σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα τεχνολογικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α).

Ταυτόχρονα ιδρύεται ο Εθνικός Οργανισμός εξετάσεων, ο οποίος αποτελεί επιτελικό επιστημονικό φορέα αρμόδιο για τις προαγωγικές, τις απολυτήριες και τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Γενικά θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές :

- Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές
- Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων
- Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου
- Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία
- Χωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές
- Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα
- Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ
- Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.

Για το Γυμνάσιο ισχύουν τα εξής : 

Η ισχύς του νέου προγράμματος για τα Γυμνάσια αρχίζει από το σχολικό έτος 2013-2014 για την Α΄ τάξη Γυμνασίου, από το σχολικό έτος 2014-2015 για τη Β΄ τάξη Γυμνασίου και από το σχολικό έτος 2015-2016 για τη Γ΄ τάξη Γυμνασίου.

Στο Γυμνάσιο οι ώρες διδασκαλίας θα είναι 35 με ιδιαίτερη έμφαση στα Μαθηματικά και τα Αρχαία.
Επίσης θα υπάρχει  το μάθημα της Βιολογίας στην Α΄Γυμνασίου, της Μουσικής και των καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και  της Τεχνολογίας με μία ώρα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου.

Παράλληλα υπάρχει νέο μάθημα στο επιστημονικό πεδίο της Φυσικής στην Α΄ Γυμνασίου για το οποίο όμως  δεν υπάρχει ακόμα  βιβλίο.

Σημαντικό θέμα προκύπτει με τις ξένες γλώσσες η διδασκαλία των οποίων στο γυμνάσιο περιορίζεται σε 2 ώρες, ενώ στο Λύκειο μένει μια γλώσσα, κάτι που όπως είναι σαφές δεν είναι αρκετό, για να βοηθήσει τους μαθητές να πάρουν οποιαδήποτε  πιστοποίηση.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ
Δείτε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α΄Λυκείου εδώ
Δελιτε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου εδώ