Το φροντιστήριο '' νόημα '' σας καλωσορίζει στον καινούριο του χώρο έκφρασης. Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις και τα σχόλιά σας .

Για να αναρτηθεί το άρθρο σας στείλτε το με email στο noima.fme@gmail.com

29/12/11

''Ηublot Antikythera'' ένα ρολόι εμπνευσμένο απο τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων !!!


Η Ελβετική ωρολογοποιία Hublot κατασκεύασε το νέο της ρολόι χειρός ''Ηublot Antikythera'' ως έναν φόρο τιμής στον αρχαιότερο αναλογικό -μηχανικό υπολογιστή της ιστορίας μας, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Συγκεκριμένα το 2008,δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τις τομογραφικές αναλύσεις του μηχανισμού των Αντικυθήρων πυροδότησαν τη φαντασία του Διευθυντή Παραγωγής, Έρευνας και Ανάπτυξης της Ηublot, Mattias Bullet καιέτσι δημιουργήθηκε το ''Ηublot Antikythera'' το οποίο πρόσθεσε μια νέα διάσταση στον περιβόητο αστρονομικό υπολογιστή, τη διάσταση του ρολογιού που μετρά με ακρίβεια τον χρονο.Μάλιστα αυτή είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία της Υψηλής Ωρολογοποιίας όπου μια manufacture άντλησε έμπνευση απο ένα αρχαιολογικό εύρημα,καθώς ήταν και η πρώτη φορα όπου η ομάδα μιας ωρολογοποιίας συνεργάστηκε στενά με μια ομάδα επιστημόνων.
Η επίσημη παρουσίαση του ρολογιού έγινε στο Παρίσι,στο μουσείο Τέχνης και Χειροτεχνίας (Μusee des Arts et Metiers).Έπειτα θα παρουσιαστεί στην BaselWorld του 2012 και κατόπιν, θα εκτίθεται σε μόνιμη έκθεση στο Μusee des Arts et Metiers προς τιμή του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η Hublot θα κατασκευάσει μόνο 4 ρολόγια απο τα οποία το ένα θα πάει στο Mουσείο της Αθήνας, το άλλο στο Μουσείο Τέχνης στο Παρίσι,το τρίτο στο Μουσείο της Hublot και το τελευταίο θα δημοπρατηθεί με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την βοήθεια των μουσείων της Αθήνας και του Παρισίου.









Για περισσότερες δημιουργίες της Hublot δείτε εδώ




Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων,

''Είναι τρομακτικό να ξέρεις οτι λίγο πρίν απο την πτώση του σπουδαίου πολιτισμού τους, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν έρθει τόσο κοντα στην εποχή μας,όχι μόνο στο πεδίο της σκέψης,αλλά και στης τεχνολογίας''

Με αυτά τα λόγια εκφράζει την σκέψη του, για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων,ο Derek de Solla Price, φυσικός και ιστορικός της τέχνης στο πανεπιστήμιο του Princeton, ο οποίος ανέλαβε την πρώτη επιστημονική έρευνα για τον διάσημο μηχανισμό.Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες οι οποίες,αν και απέχουν πολύ απο την ολοκλήρωση τους,έχουν φέρει στο φώς διάφορες πτυχές του ''πρώτου αναλογικού υπολογιστη'' όπως συχνά αναφέρεται ο μηχανισμός των Αντικυθήρων .Συγκεκριμένα γνωρίζουμε ήδη οτι με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, στρέφοντας ο χρήστης μια μανιβέλα στην πλευρά του μηχανισμού, μπορούσε να επιλέξει μια ημερομηνία στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο των 365 ημερών μπροστά ή, πίσω στο Μετωνικό ημερολόγιο των 235 σεληνιακών μηνών και κατόπιν να διαβάσει στα καντράν τις αστρονομικές προβλέψεις για τη δεδομένη ημερομηνία - όπως για παράδειγμα τη θέση και τις φάσεις της σελήνης.Επίσης μπορούσε να ορίσει,γυρίζοντας τη μανιβέλα,ενα αστρονομικό γεγονός και μετά να διαβάσει την ημερομηνία που θα συνέβαινε.Συκεκριμένα ο μηχανισμός έδειχνε την θέση της σελήνης σε σχέση με τους αστερισμούς του ζωδιακού καντράν, περιέγραφε τις ώρες ανατολής και δύσης σημαντικών άστρων στην διάρκεια του χρόνου, υπολόγιζε τον μήνα στον 223 σεληνιακών μηνών στον κύκλο του Σάρος των επαναλαμβανόμενων εκλείψεων, έδειχνε τους μήνες κατά τους οποίους μπορούσαν να παρατηρηθούν σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, έδειχνε τις χρονιές των Ολυμπιακών και άλλων αγώνων, έδειχνε τον μήνα σε ένα κύκλο 235 σεληνιακών μηνών του Μετωνικού ημερολογίου, καθώς και τους 12 αστερισμούς στο ζωδιακό καντράν.
Το ποιός έφτιαξε των μηχανισμό είναι ακόμα αναπάντητο ερώτημα, πιθανολογείται οτι τον κατασκεύασε ο Ίππαρχος ή κάποιος άλλος Ρόδιος Αστρονόμος γύρω στο 150 με 100 π.Χ,ωστόσο τα ονόματα των μηνών στο Μετωνικό ημερολόγιο του μηχανισμού έχουν σαφή κορινθιακή προέλευση.Η ένδειξη αυτή οδηγεί στην υπόθεση οτι πατέρας του μηχανισμού θα μπορούσε να είναι ο Αρχιμήδης,ο μεγαλύτερος επιστήμονας της αρχαιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω ιστοσελίδες
Μηχανισμός των Αντικυθήρων,el.wikipedia.org
Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Physics 4u
Επίσης δείτε και το καταπληκτικό video στο you tube με lego αναπαράσταση του μηχανισμού.


28/12/11

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση !!!


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ «ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ»

Πριν ανακοινώσουν αυτό το χαράτσι, ξέρανε ότι 8 στους 10 δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τα προηγούμενα χαράτσια. ΑΡΑ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ. Ξέρουν ότι δεν πρόκειται να «εισπράξουν» και δεν τους ενδιαφέρει καν! Έχουμε δικαίωμα ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να αντισταθούμε. Για την Αξιοπρέπεια και την Ανθρωπιά μας. Για το Μέλλον των Παιδιών μας.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ

Πας στο ταμείο ή το ταχυδρομείο και πληρώνεις “έναντι” το ποσό πλην το χαράτσι. Υπάρχει ο θεωρητικός κίνδυνος σε 44 μέρες να σου κόψουν το ρεύμα (παράνομα και αντισυμβατικά, αλλά όπως όλοι ξέρουμε ζούμε σε Ανομία).
Αν το κάνουμε πολλοί τι θα μας κάνουν; Αν δεν ανοίγουμε την πόρτα στα (ιδιωτικά) συνεργεία που θα στείλει η ΔΕΗ (ΑΝ λέμε) να κόψει το ρεύμα; Μπορείς επίσης, αν η παροχή κοπεί από το ρολόι, να το ξανασυνδέσεις μόνος σου, ρώτα έναν ηλεκτρολόγο πώς. Είναι πανεύκολο. Κι έχε υπόψη σου κι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα είναι ΜΑΖΙ ΜΑΣ, αν αρχίσουν να κόβουν το ρεύμα από την κολώνα. Και σύντομα ομάδες Πολιτών θα περιφρουρούν τις γειτονιές.

Ναι, έτσι πλέον θα είμαστε στα όρια της Νομιμότητας, αλλά αυτοί ήδη παραβιάζουν το Νόμο με το να στο κόψουν για άσχετη «οφειλή». Όπως κουρελιάζουν ενάμιση χρόνο τώρα ακόμη και το Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ : ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)

19/12/11

Χριστουγενιάτικο πάρτυ στο ''νόημα''


Για να μπούμε στο «νόημα» των γιορτών, σας προσκαλούμε να διασκεδάσετε μαζί μας, την Παρασκευή 23/12/2011, στο χώρο του φροντιστηρίου μας σε ένα πάρτυ με πολύ κέφι, μουσική και χορό !!!


Ώρα έναρξης:        20.30
Χώρος:                  Φροντιστήριο «νόημα»
Είσοδος:                ελεύθερη

15/12/11

Η ''Άλλη Λογική''του Ken Robinson

Η δημιουργικότητα είναι το σπουδαιότερο δώρο της ανθρώπινης ευφυΐας. Όσο πιο σύνθετος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο δημιουργικοί χρειάζεται να είμαστε για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του. Κι ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν διαθέτουν ολωσδιόλου δημιουργικές ικανότητες. Το Άλλη Λογική (τίτλος πρωτοτύπου: Out of Our Minds) ασχολείται με το γιατί η δημιουργικότητα έχει τόσο μεγάλη σημασία, γιατί οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν είναι δημιουργικοί, πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και τι μπορούμε να κάνουμε επ’ αυτού.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.
O Sir Ken Robinson είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας πρωτοπόρος στον τομέα ανάπτυξης της εκπαίδευσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους ομιλητές παγκοσμίως, καθώς οι ομιλίες του ασκούν βαθιά επιρροή σε κάθε ακροατήριο οπουδήποτε στον κόσμο.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 240 εκατομμύρια θεατές σε περισσότερες από 150 χώρες έχουν δει τα διάσημα πλέον βίντεο των ομιλιών του στα περίφημα TED Conferences, του 2006 και του 2010.
Συνεργάζεται με κυβερνήσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, με διεθνείς φορείς, με τις «500 επιχειρήσεις του Fortune» και με κάποιους από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς του κόσμου.

Το 1998, ορίστηκε από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας επικεφαλής της επιτροπής για τη δημιουργικότητα, την εκπαίδευση και την οικονομία. Η δουλειά τής επιτροπής αυτής δημοσιεύτηκε το 1999 [All Our Futures: Creativity, Culture and Education (The Robinson Report)] και έτυχε ευρείας επιδοκιμασίας.

Υπήρξε κεντρική προσωπικότητα κατά την Ειρηνευτική Διαδικασία της Βόρειας Ιρλανδίας, μέρος της οποίας ήταν η εκ μέρους του χάραξη μιας στρατηγικής για τη δημιουργική και οικονομική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τους υπουργούς Παιδείας, Εμπορίου και Πολιτισμού.

Υπήρξε ένας από τους τέσσερις διεθνείς συμβούλους της Κυβέρνησης της Σιγκαπούρης στη χάραξη της στρατηγικής της για τη μεταμόρφωση της χώρας σε κέντρο δημιουργικότητας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Για δώδεκα χρόνια, θήτευσε ως καθηγητής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Warwick της Αγγλίας, από το οποίο είναι πλέον Ομότιμος Καθηγητής.

Το 2005 ανακυρήχθηκε ως μία από τις “Κεντρικές Φωνές” του Time/Fortune/CNN.

Το 2003 χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας, για τις υπηρεσίες του στις τέχνες.
Στο παρακάτω video δείτε τον Κεν Ρόμπινσον να μιλά για το σχολείο που σκοτώνει τη δημιουργικότητα

13/12/11

Debtocracy, ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση χρέους στην Ελλάδα


Το Debtocracy είναι ενα ντοκιμαντέρ του Αρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη καθώς και το πρώτο ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy, που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης, ερεύνησε τα αίτια της κρίσης χρέους, συνομιλώντας με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Ξεπερνώντας τα ελληνικά σύνορα, ανέδειξε τις ευθύνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της Ευρωζώνης στη δημιουργία της κρίσης χρέους που έπληξε την περιφέρεια την ΕΕ. Χωρίς να αποκρύπτει τις ευθύνες της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ, επιχείρησε να δείξει γιατί δεν τα φάγαμε μαζί και γιατί ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να πληρώσει ένα παράνομο και απεχθές χρέος.

Το Debtocracy προβλήθηκε στις πλατείες των Αγανακτισμένων σε όλη την Ευρώπη και τράβηξε την προσοχή μέσων ενημέρωσης από το CNN και το Telesur μέχρι τη Liberation και το BBC. Έγινε μεταπτυχιακή εργασία και αναφορά σε πανεπιστήμια.

Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, ετοιμάζουν μια νέα παραγωγή την CATASTROIKA.

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας.
Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί
αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα http://www.debtocracy.gr/


Debtocracy FINAL από BitsnBytes

13/11/11

Tο Νέο Σύστημα Πρόσβασης στο Λύκειο


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας, αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2014, δηλαδή για όσους μαθητές φοιτήσουν το 2011-12 στην Α' Λυκείου και τους νεώτερους. Οι βασικοί άξονες του νέου συστήματος πρόσβασης είναι οι εξής:
1. Βασικό κριτήριο για την πρόσβαση θα είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις οι οποίες θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο.
2. Η εισαγωγή θα εξακολουθήσει να γίνεται σε τμήματα. Τα τμήματα θα ανήκουν σε σχολές που θα προκύψουν με βάση το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάθε σχολή θα περιλαμβάνει διαφορετικά τμήματα (προγράμματα σπουδών) σε συγγενή αντικείμενα.
3. Θα υπάρχει ένας κατάλογος μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για κάθε τμήμα ή ομάδες ομοειδών ή συγγενών, από άποψη επιστημονικού αντικειμένου, τμημάτων θα απαιτείται εξέταση σε 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
4. Τα τμήματα/ομάδες τμημάτων θα ορίζουν τη βαρύτητα (συντελεστές στάθμισης) του κάθε μαθήματος, ώστε να υπολογίζονται τα μόρια του κάθε υποψηφίου για το τμήμα/ομάδα τμημάτων. Είναι πιθανό, ο κάθε μαθητής να πετυχαίνει διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε τμήμα, ανάλογα με την επίδοσή του και σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας που έχει ορίσει το κάθε τμήμα για το μάθημα.
5. Στα μόρια πρόσβασης του κάθε μαθητή θα συνυπολογίζονται, σε μικρό ποσοστό, οι βαθμοί του στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου (δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος υπολογισμού των βαθμών αυτών).
6. Σε περίπτωση που ένας μαθητής επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε περισσότερες, της μιας, ομάδες τμημάτων, πιθανότατα θα πρέπει να εξεταστεί σε περισσότερα των 4 μαθημάτων.
7. Σε περίπτωση που σε μια σχολή υπάρχουν περισσότερα του ενός τμήματα, η σχολή μπορεί να αποφασίσει ότι στο πρώτο έτος θα υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για τα τμήματά της. Στο 2ο έτος, ο φοιτητής θα εντάσσεται στο τμήμα (πρόγραμμα σπουδών) στο οποίο έχει εισαχθεί μέσω των πανελλαδικών.
8. Ένας φοιτητής θα μπορεί να αλλάξει τμήμα στο 2ο έτος εφόσον συντρέχουν αθροιστικά τα παρακάτω:
  • Υπάρχουν κενές θέσεις (σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εισακτέων του τμήματος).
  • Τα μόρια που πέτυχε στις πανελλαδικές είναι περισσότερα από τη βάση του τμήματος αυτού (τη χρονιά που έδωσε εξετάσεις). Δηλαδή θα μπορούσε να είχε επιτύχει στο νέο τμήμα και μέσω των πανελλαδικών.
  • Τηρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί η σχολή. 
Πηγή :Keystone.gr

11/7/11

Φωτογραφίες που έμειναν στην Ιστορία.

Παρακάτω θα δείτε 16 απο τις πιο διάσημες φωτογραφίες μερικές απο τις οποίες έχουν λάβει σημαντικά βραβεία,όχι μόνο εξαιτίας της καλλιτεχνικής τους αρτιότητας αλλά περισσότερο για αυτό που πρεσβεύει κάθε μια απο αυτές τις φωτογραφίες, καθώς και για την τόλμη και το θάρος των συγκεκριμένων φωτογράφων, αφού βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων δίνοντας το δικό τους αγώνα ενάντια στις αδικίες που διαπράτονται σε όλο τον πλανήτη.Χωρίς αυτούς και τις εικόνες τους ,θα ήταν πολύ πιθανό να μην γνωρίζουμε τίποτα απο την δυστυχία των συνανθρώπων μας.


                               Richard Drew  ,  9/11  THE FALLING MAN

26/6/11

Αχιλλέας Μπέος ο Έλληνας Τσακ Νόρις !!!!



-O Mπέος "έστησε" τη δημιουργία του κόσμου. Ήταν να γίνει σε 8 μέρες, αλλά το είχε παίξει under.

-Ο Μπέος "έστησε" παιχνίδι Over ημίχρονο Under Τελικό!

-Ο Μπέος έστειλε τον Εφιάλτη στις Θερμοπύλες. Μετά είδαν ότι είχε παίξει 2πλο τους Πέρσες...

-Ο Μπέος είναι σε θέση να "στήσει" μπλόκο στην τροχαία...

-Φήμες λένε ότι ο Μπέος "έστησε" και το Δαβίδ Vs Γολιάθ.

-Ο Μπέος έχει "στήσει" παιχνίδι και σε κομπολόι.

- Ο Μπέος είχε "στήσει" και τις εκλογές του 2000, ΝΔ στο ημίχρονο και ΠΑΣΟΚ τελικό.

-Oι Άγγλοι ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο όταν βρήκαν ένα σημαδεμένο κουπόνι του Μπέου.

-Στο σχολείο ο Mπέος έφαγε αποβολή επειδή "έστησε" τα μήλα.

-Ο Μπέος "έστησε" διπλό τον αγώνα Chuck Norris vs Bruce Lee με άσο το ημίχρονο.

-Ο Μπέος "έστησε" τον αγώνα σκάκι Κασπάροφ εναντίον του Η/Υ της IBM.

-Ο Μπέος "έστησε" και το Χαβάη 5-0.

-Στο τελευταίο παιχνίδι που έστησε ο Μπέος, η Χαβάη κέρδισε 6-0.

-Ο Μπέος έχει "στήσει" τα κινούμενα σχέδια, γι' αυτό κερδίζουν πάντα οι καλοί στο τέλος.

-To αγαπημένο ποτό του Μπέου είναι βότκα με ''στημένο'' λεμόνι.

22/6/11

Ο'' Δούρειος Ήχος'' του Τζίμη Πανούση στο ραδιόφωνο.


Ο Δούρειος Ήχος με τον Τζίμη Πανούση μεταδίδεται από το Ράδιο 9  (98,9 fm) στις 12:00 και είναι πραγματικά μια όαση μέσα σε ένα ''ράδιο-φονικό'' καθεστώς όπου ο ελεύθερος και τολμηρός λόγος ενάντια σε οποιοδήποτε καθεστώς είναι απλά ανύπαρκτος αφού οι περισσότερες εκπομπές είναι υποχείρια των πολιτικών κομμάτων.'Οπως λέει και το αντίστοιχο spot της εκπομπής : 
<< Ο Δούρειος Ήχος  μεταδίδεται από το Ράδιο 9 κάθε δώδεκα ώρες ως αντιβίωση. Η εκπομπή έχει κυριολεκτικά μοναδική ακροαματικότητα, αφού απευθύνεται αποκλειστικά σ’ έναν και μοναδικό ακροατή  !!! >>

Ελπίζουμε τουλάχιστον τα νέα παιδιά κυρίως, αλλά  και όλοι εμείς,  να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την εκπομπή του Πανούση, όπως πολλοί απο εμάς  έχουν κάνει και με άλλες εκπομπές π.χ  του Λαζόπουλου  ή τους Ράδιο Αρβύλα,  γιατί,  το ανελέητο χιούμορ του Πανούση (χρονολογικά  και μόνο έκανε σάτιρα όταν οι άλλοι δεν γνώριζαν τι είναι σάτιρα)  δεν χαρίζει μόνο γέλοιο αλλά παραλλήλως  βοηθάει  να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε κάποια σημαντικά γεγονότα στην Ελληνική πραγματικότητα και όχι μόνο, ακούγοντας  ωμές  αλήθειες, έτσι όπως δεν θα μπορούσαμε να τις  ακούσουμε σε  καμία άλλη εκπομπή (μιας και ο Πανούσης αποδεδειγμένα δεν χαρίζεται αλλά και δεν φοβάται κανέναν).

Στον παρακάτω σύνδεσμο ακούστε και απολαύστε  Πανούση .
Δούρειος Ηχος 21/06/2011
Για περισσότερα δείτε το site του Τζίμη Πανούση www.tzimakos.gr

21/6/11

''Σφαγή'' σε Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και πτώση των βάσεων δείχνουν τα Στατιστικά των Πανελληνίων.



Σε όλα τα επιστημονικά πεδία η εικόνα που έδωσαν οι υποψήφιοι των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή. Το γεγονός αυτό «σπρώχνει» τις βάσεις προς τα κάτω σε όλο το φάσμα των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, κυρίως σε εκείνα της περιφέρειας.

Οπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ειδικά στη Φυσική και τα Μαθηματικά σημειώθηκε εφέτος «πανωλεθρία». Είναι χαρακτηριστικό το ότι στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 τα γραπτά υποψηφίων που έλαβαν βαθμούς κάτω από τη βάση έφτασαν το 75%. Αντίστοιχα οι αριστούχοι υποδιπλασιάστηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ στο μισό μειώθηκαν και οι επιδόσεις των υποψηφίων στην κλίμακα από 15 έως 20.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

- Στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας το 20,44% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση φέτος, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24.09%.

- Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής παιδείας το 43,71% έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (36,26% πέρυσι).

- Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 72,53% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (61.33% πέρυσι).

- Στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 το 75,17% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση (61,32% πέρυσι).

- Στη Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης το 41,2% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση (23,69% πέρυσι).

- Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης το 39,21% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (25,39 % πέρυσι).

- Στα Αρχαία Θεωρητικής Κατεύθυνσης κάτω από τη βάση έγραψε το 48,89% εφέτος (49% πέρυσι).

- Ακόμη, στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης εφέτος έγραψε άριστα (18-20) το 19,91% των μαθητών ενώ πέρυσι 43,43%.

Στα Λατινικά οι αριστούχοι από 17,4% μειώθηκαν εφέτος σε 16,2%.

Ωστόσο, σε 5 μαθήματα (Ιστορία και Φυσική Γενικής Παιδείας, Λογοτεχνία Θεωρητικής, Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ανάπτυξη Εφαρμογών Τεχνολογικής) τα άριστα ήταν εφέτος περισσότερα από πέρυσι.


Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο
Μικρή κάμψη θα έχουν οι Νομικές, οι Παιδαγωγικές και οι Ψυχολογίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές σχολές η πτώση των βάσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο
Οι σχολές των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν μια πτώση που μπορεί να φτάσει τα 400 ή τα 500 μόρια. Οι πτώσεις των βάσεων στα περιφερειακά τμήματα όλων των σχολών του 2ου επιστημονικού πεδίου μπορεί να ξεπεράσουν τα 800 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο
Μικρή πτώση από 50 έως 250 μόρια αναμένεται να παρουσιάσουν οι Ιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιπες Ιατρικές της περιφέρειας είναι πιθανόν να κινηθούν πτωτικά κάτω από τα 18.700 μόρια. Οι τελευταίες σχολές του πεδίου θα κινηθούν γύρω στα 11.500 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο
Οι σχολές υψηλής ζήτησης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση της τάξεως των 400 μορίων. Οι πτώσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες στα Πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας και σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνουν τα 700 μόρια. Πάντως, τμήματα όπως οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι Πολιτικοί Μηχανικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα έχουν πτώση της τάξεως των 200 με 300 μορίων.

5ο επιστημονικό πεδίο
Αισθητή θα είναι η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, δηλαδή τις Οικονομικές σχολές του. Σε περιφερειακά τμήματα (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής Επιστήμης και Λογιστικής) η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει και τα 1.000 μόρια.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι λόγω της κατάργησης των μετεγγραφών από την εφετινή χρονιά και της ακόλουθης μείωσης του αριθμού εισακτέων σε κάποιες σχολές, η πτώση των βάσεων δεν θα είναι εντυπωσιακή σε όλα τα τμήματα. Ειδικά στις κεντρικές πόλεις πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα αναμένεται να «κρατήσουν» τις δυνάμεις τους.

Στις εξετάσεις προσήλθε εφέτος το 98,37% των υποψηφίων, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι καθώς το 2010 είχε προσέλθει το 98,4%. Αντίστοιχα, αναβαθμολογήθηκαν 36.538 γραπτά, ενώ πέρυσι είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά.

16/6/11

Αποτελέσματα Πανελληνίων Εξετάσεων την Παρασκευή 17/6/2011


Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων μπορεί να γίνει από 17-6-2011 ως και 28-6-2011, αφού οι υποψήφιοι προμηθευτούν από τα Λύκεια τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Το Υπουργείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια τα αποτελέσματα όσων συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις να ανακοινωθούν την Παρασκευή 17-6-2011. Επειδή όμως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προϋποθέτει τον έλεγχο και την εξακρίβωση των βαθμολογιών, εάν οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 17-6-2011, τότε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την Δευτέρα 20-6-2011.

Σε κάθε περίπτωση, υποψήφιοι με το 10% ή όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να οριστικοποιήσουν την υποβολή των μηχανογραφικών τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος μπορούν να το κάνουν στο προαναφερθέν διάστημα.

Επισημαίνεται, ότι οι προθεσμίες είναι αποκλειστικές και δεσμευτικές και μετά την παρέλευσή τους δεν γίνεται δεκτή καμία υποβολή ή τροποποίηση μηχανογραφικού δελτίου.

7/6/11

Οι λόγοι για τους οποίους το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει !!! (Κατά την άποψη του Υπουργείου Παιδείας)


Διαβάστε παρακάτω τους επίσημους λόγους (απο την πρόταση του υπουργείου παιδείας για το νέο λύκειο), για τους οποίους, το σημερινό λύκειο έχει αποτύχει,αλλά και τις παροχές του σημερινού λυκείου στους μαθητές όπως και τις πιθανές αδυναμίες του.
Το κείμενο αυτό,δεν μπορούμε να πούμε οτι δεν περιέχει και κάποιες αλήθειες όπως για παράδειγμα οτι στα προγράμματα σπουδών υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός μαθημάτων, αλλά και οτι η διδακτέα ύλη είναι τεράστια με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία και να προωθείται η αποστήθιση εις βάρος της κριτικής σκέψης.
Όμως ,ως προς το επίπεδο των παροχών του σχολείου προς  τους μαθητές, είναι τουλάχιστον ξεκαρδιστικό (αν όχι εξοργιστικό) αφου μάλλον αναφέρεται σε κάποια άλλη χώρα και σίγουρα όχι στην Ελλάδα.
  Αναφέρουμε κάποια απο τα καλύτερα σήμεια του κειμένου:
    • εκπαιδευτικούς πολύ υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης (στον καφέ, τον ύπνο μέσα στην τάξη,στην ανάγνωση εφημερίδας αλλά και αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητού, αλλά και σε πολλές άλλες δεξιότητες !!!)
    Σε αυτό το σημείο βέβαια να τονίσουμε οτι δεν απαξιώνουμε το σύνολο των καθηγητών στα Λύκεια και στα Γυμνάσια της χώρας, αντιθέτως, η αλήθεια είναι οτι κάποιοι καθηγητές προσπαθούν μέσα σε αυτό το χάος να δώσουν τον καλύτερο ευατό τους (συνήθως στην αρχή της δημόσιας καριέρας τους) αλλά, αυτοί είναι ελάχιστοι και στο τέλος εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους ,αφού το όλο σύστημα δεν τους βοηθάει, το αντίθετο,γίνεται και σε αυτό το μικρό υγιές κομμάτι του σώματος της εκπαίδευσης,μετάσταση του καρκινώματος της δημοσιουπαλληλίτιδας!!!  
      • την καλύτερη αναλογία μαθητών/διδάσκοντα (8,5:1) ανάμεσα σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.( 8 μαθητές για κάθε καθηγητή !!!! αλήθεια ο υπόλοιπος μισός μαθητής δεν μας εξήγησατε, είναι απο την μέση και πάνω ή απο την μέση και κάτω!!! Επίσης, τι νόημα έχει αυτό το στατιστικό στοιχείο όταν η κάθε τάξη έχει τουλάχιστον 25 μαθητές με 1 καθηγητή!!!! το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι η βασική πηγή των περισσοτέρων κακών στα σημερινά Λύκεια και Γυμνάσια.)
      • τα περισσότερα σχολεία σε αναλογία με το σύνολο του πληθυσμού της χώρας ,στην Ευρώπη (για αυτό και γίνονται οι απαραίτητες συγχωνεύσεις!!!)
      και για το τέλος αφήσαμε τα καλύτερα
        • το 91.4% των Λυκείων διαθέτουν εργαστήρια Φυσικής-Χημείας ( όπου το 91% είναι συνήθως κλειστά και στο υπόλοιπο 0.4% διεξάγονται πειράματα τύπου CERN και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, όπως πειράματα κρούσεων -βλέπε θεωρία μπιλιάρδου -εμβάθυνση στα κόλπα με μπεγλέρι κ.λ.π αλλά και πρακτικής χημείας, όπως,  τι συμβαίνει αν αναμίξουμε βότκα με ούζο, καθώς και μελέτη 'ολων των  πιθανών συνδυασμών ποτών, αλλά και φαγητών, που είναι βασικοί για τα απαραίτητα ξενύχτια που θα ακολουθήσουν  στο πανεπιστήμιο, όταν με το καλό, εισέλθουν σε αυτά οι μαθητές!)
        •  το 97.2% διαθέτει εργαστήρια Πληροφορικής  και το σύνολο των υπολογιστών που υπάρχουν στα Λύκεια είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο εκ των οποίων το 91.4% με ευρυζωνική σύνδεση και επίσης).                  ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ!!!!!!!
         Στο μόνο σημειό με το οποίο θα συμφωνήσουμε, είναι το παρακάτω :

         Οι Έλληνες έφηβοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες.
        Φοβούμαστε όμως οτι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να ελαφρύνουν τους μαθητές.


         Διαβάστε  παρακάτω το κείμενο όπως εκδόθηκε απο το Υπουργείο Παιδείας :

        Νέο Λύκειο: Μετά το «Νέο Σχολείο» και πριν το «Νέο ΑΕΙ»


        Παρουσιάζουμε σήμερα τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Λύκειο».
        Στη διαμόρφωση τους έχουν ληφθεί υπόψη :
        ·         Οι μελέτες  του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
        ·         Το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας υπό τον
        κ. Μπαμπινιώτη.
        ·         Το σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο ΕΣΥΠ.
        ·         Τα   πορίσματα συνεδρίων της ΟΛΜΕ.
        ·         Τα συμπεράσματα της  μελέτης PISA του  O.Ο.Σ.Α.
        ·         Τα προγράμματα σπουδών πολλών ευρωπαϊκών χωρών
        ·         Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και η σημερινή πραγματικότητα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα συνολικά και στο Λύκειο ειδικότερα.
        ·         Ο λυκειακος χάρτης της χώρας και το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

        Για την πρόταση αυτή  - που αύριο καταθέτουμε στο Εθνικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό τον κ. Καζάζη – δούλεψαν μάχιμοι εκπαιδευτικοί, με εμπειρία στο Ελληνικό Λύκειο, στο ΙΒ αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και ακαδημαϊκοί με ειδική γνώση στο θέμα.

        Όπως πολλές φορές έχω  πει,  δεν προωθούμε μια ακόμη «αλλαγή για την αλλαγή» και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να περιοριστώ   σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις, όμως όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν το κοινό αίσθημα: Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει!
        Δεν προάγει την κριτική σκέψη.
        Δεν ξεχωρίζει τα χρήσιμα και ταλαιπωρεί τον μαθητή,  με πολλά επουσιώδη και περιττά.
        Δεν αξιοποιεί σωστά το εκπαιδευτικό  μας   υψηλής στάθμης δυναμικό και τις υπαρκτές υποδομές.
        Έχει μετατρέψει τις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, σε «παρακολούθημα» των φροντιστηρίων.
        Και για το δεδομένο αποτέλεσμα, στοιχίζει πολύ ακριβά και για τον Έλληνα  φορολογούμενο και για τον κάθε γονιό χωριστά.
        Μερικά στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν  το πρόβλημα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν και  δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
        Το Λύκειο σήμερα έχει
        ·       ως προς το διδακτικό  προσωπικό:
        •  εκπαιδευτικούς πολύ υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης (το 34.7% των έχουν πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (μετεκπαίδευση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, κατοχή δεύτερου πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Master ή Διδακτορικό)
        • την καλύτερη αναλογία μαθητών/διδάσκοντα (8,5:1) ανάμεσα σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
        ·         ως προς τον αριθμό σχολικών μονάδων:
        •  Στην Ελλάδα λειτουργούν 1297 σχολικές μονάδες Ενιαίων Λυκείων, Αντίστοιχα στην Φιλανδία ( πληθ. 5.300.000) λειτουργούν 448 μονάδες και στην Πορτογαλία (πληθ. 10.600.000) 822 μονάδες. Δηλαδή στην Ελλάδα 1 μονάδα ανά 8.700 κατοίκους, στην Φινλανδία  1 ανά 11.900 και στην Πορτογαλία 1 ανά 12.900. 
        ως προς το επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής:
        • πολύ ικανοποιητικό επίπεδο (το 91.4% των Λυκείων διαθέτουν εργαστήρια Φυσικής-Χημείας, το 97.2% διαθέτει εργαστήρια Πληροφορικής, το σύνολο των υπολογιστών που υπάρχουν στα Λύκεια είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο εκ των οποίων το 91.4% με ευρυζωνική σύνδεση και επίσης) σχεδόν όλα τα Λύκεια (98.5%) εργάζονται με πρωινό ωράριο,
        • ως προς την επιλογή γενικού Λυκείου η επαγγελματικού Λυκείου:σήμερα μόλις 1 στους 4 ή 5 περίπου έλληνες μαθητές κατευθύνεται στο τεχνικό-επαγγελματικό λύκειο. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μισοί και πλέον μαθητές κατευθύνονται στον τεχνικό-επαγγελματικό κλάδο της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η τάση αυτή οδηγεί στην ανάγκη για πλήρη αναμόρφωση του τεχνικού-επαγγελματικού Λυκείου στη χώρα μας, ώστε να καταστεί μια αξιόπιστη και ελκυστική λύση για τους μαθητές. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε άμεσα το αμέσως προσεχές διάστημα
        ·         ως προς τα προγράμματα σπουδών:
        •    Στην Ελλάδα υπάρχει ο μέγιστος κατακερματισμός του σχολικού χρόνου με υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθημάτων στο λύκειο (49 μαθήματα), όταν στη Γαλλία είναι 26, στην Ισπανία 24, στην Ιταλία 30,  και ξεχωρίζει η Κύπρος με 44 . Στα 49 περιλαμβάνονται και 8 μονόωρα.   Η κατάσταση αυτή  αφενός δεν επιτρέπει  την εμπέδωση ύλης  αφετέρου, ακυρώνει τον  παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών που σε ελάχιστο χρόνου προσπαθούν να καλύψουν μια υπερφορτωμένη και εγκυκλοπαιδικού τύπου ύλη
        ·         ως προς την αποτελεσματικότητα:
        •      οι ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών αποτελούν ένα σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης . Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA (2009) του ΟΟΣΑ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σε σύνολο 34 χωρών, οι μαθητές μας κατατάσσονται στην 26η θέση στην Γλώσσα, στην 31η θέση στα Μαθηματικά, και στην 32η θέση στις Φυσικές Επιστήμες
        • Ένας άλλος αρνητικός δείκτης είναι τα υψηλά ποσοστά χαμηλής βαθμολογίας στις εισαγωγικές εξετάσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας τα ποσοστά των εξεταζομένων με βαθμολογία κάτω του 10 συνολικά  (σε παρένθεση τα ποσοστά κάτω του 5) έχουμε παραδείγματα όπως:  Ιστορία Γενικής Παιδείας  σε ποσοστό 45%-60%  (23%-33%), Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής κατεύθυνσης  σε 40% - 50% (17% - 23%) , Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης σε 45% - 50% (20% -25%), Μαθηματικά Τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ σε ποσοστό 60% - 75% (40% - 50%) Φυσική Τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ σε 55% - 65% (25% - 30%)
        • ως προς τον Έλληνα μαθητή και μαθήτρια:
         Οι Έλληνες έφηβοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες.
        ·         ως προς το κόστος:
        •                Η εμπέδωση       σε κάθε οικογένεια της αντίληψης ότι το φροντιστήριο αλλά και η        εξωσχολική βοήθεια του μαθητή είναι απολύτως αναγκαία για την είσοδο του στην             τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του λυκείου , στο       φαινόμενο της αποχής από το δημόσιο σχολείο αλλά της συστηματικής   παρακολούθησης των ιδιωτικών μαθημάτων .
        Η αλλαγή αυτής της κατάστασης αποτελεί  ευθύνη και πρόκληση πολιτεία και                εκπαιδευτικούς  
        Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ η μέση ετήσια δαπάνη των           οικογενειών για τα φροντιστήρια ανέρχεται σε περίπου 900 εκατομμύρια € (εκ των            οποίων τα δυο τρίτα  για φροντιστήρια και το ένα τρίτο για ιδιαίτερα μαθήματα). 

        6/6/11

        Πέφτουν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα Α.Ε.Ι.........


        Μείωση των άριστων γραπτών και πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες και υψηλόβαθµες σχολές φανερώνουν οι µέχρι στιγµής βαθµολογίες των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών .
        Λιγότερα γραπτά – σε σχέση µε πέρσι – βαθµολογούνται στην βαθµολογική κλίµακα 18–20 (άριστα) στα Μαθηµατικά Γενικής Παιδείας, στα Μαθηµατικά Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης, στη Φυσική Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης και στα Αρχαία Ελληνικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Παράλληλα δεν παρουσιάζονται σηµαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρσι στο ποσοστό των άριστων γραπτών στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας του 5ου Επιστηµονικού Πεδίου), στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας, στη Χηµεία της Θετικής Κατεύθυνσης και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Αυτό φανερώνει ένα δείγµα 10.000 γραπτών από Βαθµολογικά Κέντρα, γεγονός που προδιαγράφει την πτώση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές που απαιτούν περισσότερα από 18.000 µόρια.

        Η μεταβολή φέτος των βάσεων στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που «προβλέπουν» τα σκαµπανεβάσµατα των βάσεων και  που είναι:

        α. Ο «βαθµός δυσκολίας - ευκολίας» των θεµάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση µε τιςπροηγούµενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση µε την τελευταίαχρονιά µε την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις. Οπως ήδη βλέπουμε  οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, τουλάχιστον στην βαθµολογική κλίµατα του άριστα (18-20) είναι χαµηλότερες από πέρσι στα περισσότερα µαθήµατα.

        β. Ο αριθµός των υποψηφίων σε σχέση µε τον αριθµό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του πασπαρτού για τις βάσειςτων πέντε Επιστηµονικών Πεδίων. Φέτος έχουµε σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε τις προηγούµενες χρονιές. Πρώτον, γιατί καταργήθηκαν περίπου 10.000 θέσεις εισακτέων και 24 τµήµατα ΤΕΙ, γεγονός που θα επηρεάσει την κίνηση των χαµηλών βάσεων σπρώχνοντας αυτές προς τα πάνω. ∆εύτερον, για πρώτη φορά φέτος, ο αριθµός των θέσεων εισακτέων δεν έχει καθοριστεί µε ακρίβεια κατά τµήµα (για παράδειγµα στην κατηγορία του 10%), ενώ είναι ασαφής και ο «ειδικός» αριθµός των θέσεων εισακτέων ανά «ειδική» κατηγορία. Παράλληλα, ακόµη δεν έχουµε κατανοµή του αριθµού εισακτέων για τις στρατιωτικέςκαι τις αστυνοµικές σχολές, όπου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει µείωση. Από την άλλη οφείλουµε να συνυπολογίσουµε ότι φέτος θα έχουµε τον µικρότερο αριθµό υποψηφίων των τελευταίων χρόνων, καθώς περίπου 5.000 µαθητές της Γ’ Λυκείου επέλεξαν να πάρουν απολυτήριο χωρίς τη συµµετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

        γ. Η σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθµός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισµένης ζήτησης» και οι προσφερόµενες θέσεις στις παραπάνω σχολές. Εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός η επιµονή µεγάλου τµήµατος των υποψηφίων σε συγκεκριµένες σχολές (νοµικές, παιδαγωγικές, πολυτεχνικές, ιατρικές) και αφετέρου οι συνέπειες της οικονοµικής κρίσης και άρα της µείωσης των προσδοκιών, που οδηγεί πολλούς υποψηφίους σε «ρεαλιστικούς» συµβιβασµούς στην επιλογή τµηµάτων (για παράδειγµα περισσότεροι υποψήφιοι από κάθε άλλη φορά θα µετρήσουν το «κόστος – όφελος» που σηµαίνει η αποµάκρυνσή τους από τον τόπο µόνιµης κατοικίας)

        8/4/11

        SoulJazz Orchestra - Kokolo Afrobeat Orchestra στο Gazarte


        Μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες συναυλίες της φετεινής χρονιάς, θα απολαύσουμε την Πέμπτη 14 Απριλίου , στο Gazarte. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ


        6/4/11

        Στις 12 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

        Στις 12 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτή είναι η ημερομηνία στην οποία κατέληξε το υπουργείο Παιδείας.

        Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν επτά ημέρες αργότερα, στις 19 του μήνα με την νεοελληνική γλώσσα και θα λήξουν την 1η Ιουνίου.

        Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 27-5-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

        Στα Επαγγελματικά Λύκεια, οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 2-6-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

        Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
        Aναλυτικά το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2011 έχει ως εξής:

        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

        ΠΕΜΠΤΗ 12/5/2011
        -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ                            ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

        ΣΑΒΒΑΤΟ 14 /5 /2011
        -ΒΙΟΛΟΓΙΑ                                                       ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
        -ΦΥΣΙΚΗ                                                           ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
        -ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ,  ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
        -ΙΣΤΟΡΙΑ                                                          ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
          
        ΔΕΥΤΕΡΑ 16 /5 /2011
        -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ                  ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

        -ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ                                  ΘΕΤΙΚΗΣ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

        ΤΕΤΑΡΤΗ 18 /5 /2011
        -ΙΣΤΟΡΙΑ                                                 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
        -ΒΙΟΛΟΓΙΑ                                             ΘΕΤΙΚΗΣ    ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
        -ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ        ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ


        ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 /5 /2011
        -ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ                        ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
        -ΦΥΣΙΚΗ                                          ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΚΑΤ/ΝΣΗΣ


        ΔΕΥΤΕΡΑ 23 /5 /2011
        -ΛΑΤΙΝΙΚΑ                                          ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
        -ΧΗΜΕΙΑ                                             ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
        -ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
                                                                   ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
        ΤΕΤΑΡΤΗ 25 /5 /2011
        -ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ       ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ  ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ


        Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.

        Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

        Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

        Όπως κάθε χρόνο, οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων θα ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου και οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

        1/4/11

        Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ


        Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ

        9 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

        (ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ)

        Ενιαίο μάθημα με τρεις κλάδους:

        Α Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

        Β Νέα Ελληνική Γλώσσα

        Γ Νέα Ελληνική Λογοτεχνίa


        2 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
        2 ΙΣΤΟΡΙΑ
        5 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
        3 ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
        6 ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΦΥΣΙΚΗ-ΧΗΜΕΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

        Ενιαίο μάθημα με τρεις κλάδους: Α Φυσική Β Χημεία Γ Βιολογία
        2 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
        3 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
        Επιλογή μιας ερευνητικής εργασίας ανά τετράμηνο, με θέμα που εντάσσεται στους κύκλους «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», «Τέχνη και Πολιτισμός», «Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ή με θέμα που συνδυάζει κάποιους από τους προαναφερόμενους κύκλους. Μία εργασία μπορεί να είναι στα Αγγλικά. Όλες οι εργασίες θα περιλαμβάνουν χρήση της τεχνολογίας του Διαδικτύου, στο οποίο θα αναρτώνται με την ολοκλήρωσή τους.
        Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α
        ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
        5 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        2 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
        2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
        1 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
        2 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
        2 ΙΣΤΟΡΙΑ
        6 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
        4 ΦΥΣΙΚΗ
        3 ΧΗΜΕΙΑ
        ΕΠΙΛΟΓΗΣ
        2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
        2 ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
        2 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

        Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ B
        ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
        5 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        2 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
        2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
        1 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
        2 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
        4 ΙΣΤΟΡΙΑ
        3 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
        2 ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
        6 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        2 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
        ΕΠΙΛΟΓΗΣ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
        2 ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
        2 ΛΟΓΙΚΗ
        2 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
        2 ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
        2 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

        Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α
        ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
        5 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
        2 ΙΣΤΟΡΙΑ
        7 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
        5 ΦΥΣΙΚΗ
        4 ΧΗΜΕΙΑ
        4 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
        2 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
        ΕΠΙΛΟΓΗΣ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
        2 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
        2 ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

        Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΒ
        ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
        5 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
        5 ΙΣΤΟΡΙΑ
        6 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
        5 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ή ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
        3 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
        3 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
        2 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
        ΕΠΙΛΟΓΗΣ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
        2 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
        2 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
        2 ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

        Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β
        ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
        5 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
        5 ΙΣΤΟΡΙΑ
        7 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        4 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ή ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ (5 ΩΡΕΣ)
        4 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ή  ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (3 ΩΡΕΣ)
        2 ΛΑΤΙΝΙΚΑ
        2 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
        ΕΠΙΛΟΓΗΣ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
        2 ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ
        2 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
        2 ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

        Aλλαγές στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


        Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το νέο εξεταστικό σύστημα που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας θα ισχύσει από τη σχολική χρονιά 2013-14 και βασικό στοιχείο του θα είναι η καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου. Στις δέκα βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται η αναδιάρθρωση- χωροταξική και θεματική- στο σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ και η εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές (π.χ. Πολυτεχνείο) και όχι σε τμήματα.


        Oι αλλαγές αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το ερχόμενο έτος, με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στο ισχύον εξεταστικό σύστημα και τον νέο νόμοπλαίσιο για τα πανεπιστήμια, και θα ολοκληρωθούν το 2013-14 με το νέο εξεταστικό σύστημα.

        Σύμφωνα με τις πληροφορίες , οι δέκα βασικές αλλαγές θα είναι οι εξής:

        1 ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ (χωροταξική και θεματική) στο σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για «νέο τοπίο» έκανε λόγο η κ. Διαμαντοπούλου. Συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών όχι μόνο σε ΤΕΙ, αλλά και ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ στις ίδιες περιοχές. Αλλαγή γνωστικού αντικειμένου ή κλείσιμο για αζήτητα τμήματα. Τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν π.χ. στη Θεσσαλία, την Αχαΐα, τη Δ. Μακεδονία, την Κρήτη, την Ηπειρο και σε άλλες περιφέρειες, όπου λειτουργούν παράλληλα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κοντινές ή και στις ίδιες πόλεις.

        2 ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για μη ελκυστικές σχολές, οι οποίες όμως χρειάζεται να διατηρηθούν, με ελεύθερη πρόσβαση βάσει απολυτηρίου χωρίς την ανάγκη συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις. 3 ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ οργάνωσης των σπουδών. Θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών, θα γίνουν συνεργασίες και αυτό θα εξεταστεί χωριστά σε κάθε περιφέρεια. Δημιουργία Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά περιφέρεια. 4 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι η αξιολόγησή τους. Ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι και οι επιδόσεις των φοιτητών. Η αξιολόγηση θα επεκταθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

        5 ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ των ΑΕΙ θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί, κοινωνικοί παράγοντες.

        6 ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ χρόνου, εκπαιδευτικού προσωπικού και κατηγοριών υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (πιθανώς από το ερχόμενο έτος).

        7 ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και περισσότερα μαθήματα επιλογής σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Περιορισμός ύλης. Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία.

        8 ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για την απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου σε 6- 7 μαθήματα (βασικά και επιλογής) της Γ΄ Λυκείου. Στο Απολυτήριο θα προσμετρώνται οι επιδόσεις στο λύκειο, αλλά και διάφορες ερευνητικές εργασίες όπως και η συνολική προσπάθεια των μαθητών.

        9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ και όχι σε τμήματα, π.χ. στην Πολυτεχνική Σχολή. Η κατανομή σε τμήματα (π.χ. Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών κ.λπ.) θα γίνεται το δεύτερο έτος, ανάλογα με τις επιδόσεις και προτιμήσεις τους.

        10 ΤΑ ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αποκτήσουν λόγο, αποφασίζοντας για τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο και τον αριθμό των εισακτέων.

        Οπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, έχει «τη σωφροσύνη και την τόλμη» να επιχειρήσει τις αλλαγές αγνοώντας το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται, ενώ η φετινή χρονιά αποτελεί λυδία λίθο για τις επιλογές που θα γίνουν, καθώς το χάσμα που παρουσιάστηκε με υποψηφίους να εισάγονται με βαθμό 0,9 από τη μια και συνωστισμό αριστούχων κοντά στο απόλυτο 20 από την άλλη, έκανε εμφανείς τις παθογένειες του συστήματος...

        27/1/11

        Έρευνα για την ακτινοβολία των συσκευών που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μια ημέρα .


        Ένα 24ωρο με τον μετρητή στο χέρι!


        Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι......
        διαρκής. Οι εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ είχε μπει στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands free! Να λοιπόν η «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας.

        07.15
        Κινητό τηλέφωνο
        365 φορές πάνω από το όριο!


        Συνήθως η ημέρα μας αρχίζει μ' ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή - κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση... μηδενίζεται.

        Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.

        09.30
        Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)
        Μην ξεχνάτε να το κλείνετε


        Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου, συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι τοποθετημένο σ' ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο - ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη λαμβάνετε συνεχώς.

        14.00
        Ασύρματος back server
        Μακριά του όσο λειτουργεί


        Πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους.

        Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει, καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή, μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.

        16.00
        Φούρνος μικροκυμάτων
        Από μακριά κι αγαπημένοι


        Μεσημέρι έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 - 30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.

        20.50
        Ενδοεπικοινωνία Baby Phone
        Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά


        Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν.

        Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.

        23.05
        Ασύρματο τηλέφωνο
        Η ύπουλη ακτινοβολία


        Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!