Το φροντιστήριο '' νόημα '' σας καλωσορίζει στον καινούριο του χώρο έκφρασης. Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις και τα σχόλιά σας .

Για να αναρτηθεί το άρθρο σας στείλτε το με email στο noima.fme@gmail.com

26/6/11

Αχιλλέας Μπέος ο Έλληνας Τσακ Νόρις !!!!



-O Mπέος "έστησε" τη δημιουργία του κόσμου. Ήταν να γίνει σε 8 μέρες, αλλά το είχε παίξει under.

-Ο Μπέος "έστησε" παιχνίδι Over ημίχρονο Under Τελικό!

-Ο Μπέος έστειλε τον Εφιάλτη στις Θερμοπύλες. Μετά είδαν ότι είχε παίξει 2πλο τους Πέρσες...

-Ο Μπέος είναι σε θέση να "στήσει" μπλόκο στην τροχαία...

-Φήμες λένε ότι ο Μπέος "έστησε" και το Δαβίδ Vs Γολιάθ.

-Ο Μπέος έχει "στήσει" παιχνίδι και σε κομπολόι.

- Ο Μπέος είχε "στήσει" και τις εκλογές του 2000, ΝΔ στο ημίχρονο και ΠΑΣΟΚ τελικό.

-Oι Άγγλοι ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο όταν βρήκαν ένα σημαδεμένο κουπόνι του Μπέου.

-Στο σχολείο ο Mπέος έφαγε αποβολή επειδή "έστησε" τα μήλα.

-Ο Μπέος "έστησε" διπλό τον αγώνα Chuck Norris vs Bruce Lee με άσο το ημίχρονο.

-Ο Μπέος "έστησε" τον αγώνα σκάκι Κασπάροφ εναντίον του Η/Υ της IBM.

-Ο Μπέος "έστησε" και το Χαβάη 5-0.

-Στο τελευταίο παιχνίδι που έστησε ο Μπέος, η Χαβάη κέρδισε 6-0.

-Ο Μπέος έχει "στήσει" τα κινούμενα σχέδια, γι' αυτό κερδίζουν πάντα οι καλοί στο τέλος.

-To αγαπημένο ποτό του Μπέου είναι βότκα με ''στημένο'' λεμόνι.

22/6/11

Ο'' Δούρειος Ήχος'' του Τζίμη Πανούση στο ραδιόφωνο.


Ο Δούρειος Ήχος με τον Τζίμη Πανούση μεταδίδεται από το Ράδιο 9  (98,9 fm) στις 12:00 και είναι πραγματικά μια όαση μέσα σε ένα ''ράδιο-φονικό'' καθεστώς όπου ο ελεύθερος και τολμηρός λόγος ενάντια σε οποιοδήποτε καθεστώς είναι απλά ανύπαρκτος αφού οι περισσότερες εκπομπές είναι υποχείρια των πολιτικών κομμάτων.'Οπως λέει και το αντίστοιχο spot της εκπομπής : 
<< Ο Δούρειος Ήχος  μεταδίδεται από το Ράδιο 9 κάθε δώδεκα ώρες ως αντιβίωση. Η εκπομπή έχει κυριολεκτικά μοναδική ακροαματικότητα, αφού απευθύνεται αποκλειστικά σ’ έναν και μοναδικό ακροατή  !!! >>

Ελπίζουμε τουλάχιστον τα νέα παιδιά κυρίως, αλλά  και όλοι εμείς,  να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την εκπομπή του Πανούση, όπως πολλοί απο εμάς  έχουν κάνει και με άλλες εκπομπές π.χ  του Λαζόπουλου  ή τους Ράδιο Αρβύλα,  γιατί,  το ανελέητο χιούμορ του Πανούση (χρονολογικά  και μόνο έκανε σάτιρα όταν οι άλλοι δεν γνώριζαν τι είναι σάτιρα)  δεν χαρίζει μόνο γέλοιο αλλά παραλλήλως  βοηθάει  να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε κάποια σημαντικά γεγονότα στην Ελληνική πραγματικότητα και όχι μόνο, ακούγοντας  ωμές  αλήθειες, έτσι όπως δεν θα μπορούσαμε να τις  ακούσουμε σε  καμία άλλη εκπομπή (μιας και ο Πανούσης αποδεδειγμένα δεν χαρίζεται αλλά και δεν φοβάται κανέναν).

Στον παρακάτω σύνδεσμο ακούστε και απολαύστε  Πανούση .
Δούρειος Ηχος 21/06/2011
Για περισσότερα δείτε το site του Τζίμη Πανούση www.tzimakos.gr

21/6/11

''Σφαγή'' σε Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και πτώση των βάσεων δείχνουν τα Στατιστικά των Πανελληνίων.



Σε όλα τα επιστημονικά πεδία η εικόνα που έδωσαν οι υποψήφιοι των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή. Το γεγονός αυτό «σπρώχνει» τις βάσεις προς τα κάτω σε όλο το φάσμα των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, κυρίως σε εκείνα της περιφέρειας.

Οπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ειδικά στη Φυσική και τα Μαθηματικά σημειώθηκε εφέτος «πανωλεθρία». Είναι χαρακτηριστικό το ότι στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 τα γραπτά υποψηφίων που έλαβαν βαθμούς κάτω από τη βάση έφτασαν το 75%. Αντίστοιχα οι αριστούχοι υποδιπλασιάστηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ στο μισό μειώθηκαν και οι επιδόσεις των υποψηφίων στην κλίμακα από 15 έως 20.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

- Στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας το 20,44% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση φέτος, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24.09%.

- Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής παιδείας το 43,71% έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (36,26% πέρυσι).

- Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 72,53% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (61.33% πέρυσι).

- Στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 το 75,17% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση (61,32% πέρυσι).

- Στη Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης το 41,2% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση (23,69% πέρυσι).

- Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης το 39,21% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (25,39 % πέρυσι).

- Στα Αρχαία Θεωρητικής Κατεύθυνσης κάτω από τη βάση έγραψε το 48,89% εφέτος (49% πέρυσι).

- Ακόμη, στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης εφέτος έγραψε άριστα (18-20) το 19,91% των μαθητών ενώ πέρυσι 43,43%.

Στα Λατινικά οι αριστούχοι από 17,4% μειώθηκαν εφέτος σε 16,2%.

Ωστόσο, σε 5 μαθήματα (Ιστορία και Φυσική Γενικής Παιδείας, Λογοτεχνία Θεωρητικής, Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ανάπτυξη Εφαρμογών Τεχνολογικής) τα άριστα ήταν εφέτος περισσότερα από πέρυσι.


Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο
Μικρή κάμψη θα έχουν οι Νομικές, οι Παιδαγωγικές και οι Ψυχολογίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές σχολές η πτώση των βάσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο
Οι σχολές των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν μια πτώση που μπορεί να φτάσει τα 400 ή τα 500 μόρια. Οι πτώσεις των βάσεων στα περιφερειακά τμήματα όλων των σχολών του 2ου επιστημονικού πεδίου μπορεί να ξεπεράσουν τα 800 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο
Μικρή πτώση από 50 έως 250 μόρια αναμένεται να παρουσιάσουν οι Ιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιπες Ιατρικές της περιφέρειας είναι πιθανόν να κινηθούν πτωτικά κάτω από τα 18.700 μόρια. Οι τελευταίες σχολές του πεδίου θα κινηθούν γύρω στα 11.500 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο
Οι σχολές υψηλής ζήτησης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση της τάξεως των 400 μορίων. Οι πτώσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες στα Πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας και σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνουν τα 700 μόρια. Πάντως, τμήματα όπως οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι Πολιτικοί Μηχανικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα έχουν πτώση της τάξεως των 200 με 300 μορίων.

5ο επιστημονικό πεδίο
Αισθητή θα είναι η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, δηλαδή τις Οικονομικές σχολές του. Σε περιφερειακά τμήματα (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής Επιστήμης και Λογιστικής) η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει και τα 1.000 μόρια.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι λόγω της κατάργησης των μετεγγραφών από την εφετινή χρονιά και της ακόλουθης μείωσης του αριθμού εισακτέων σε κάποιες σχολές, η πτώση των βάσεων δεν θα είναι εντυπωσιακή σε όλα τα τμήματα. Ειδικά στις κεντρικές πόλεις πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα αναμένεται να «κρατήσουν» τις δυνάμεις τους.

Στις εξετάσεις προσήλθε εφέτος το 98,37% των υποψηφίων, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι καθώς το 2010 είχε προσέλθει το 98,4%. Αντίστοιχα, αναβαθμολογήθηκαν 36.538 γραπτά, ενώ πέρυσι είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά.

16/6/11

Αποτελέσματα Πανελληνίων Εξετάσεων την Παρασκευή 17/6/2011


Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων μπορεί να γίνει από 17-6-2011 ως και 28-6-2011, αφού οι υποψήφιοι προμηθευτούν από τα Λύκεια τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Το Υπουργείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια τα αποτελέσματα όσων συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις να ανακοινωθούν την Παρασκευή 17-6-2011. Επειδή όμως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προϋποθέτει τον έλεγχο και την εξακρίβωση των βαθμολογιών, εάν οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 17-6-2011, τότε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την Δευτέρα 20-6-2011.

Σε κάθε περίπτωση, υποψήφιοι με το 10% ή όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να οριστικοποιήσουν την υποβολή των μηχανογραφικών τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος μπορούν να το κάνουν στο προαναφερθέν διάστημα.

Επισημαίνεται, ότι οι προθεσμίες είναι αποκλειστικές και δεσμευτικές και μετά την παρέλευσή τους δεν γίνεται δεκτή καμία υποβολή ή τροποποίηση μηχανογραφικού δελτίου.

7/6/11

Οι λόγοι για τους οποίους το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει !!! (Κατά την άποψη του Υπουργείου Παιδείας)


Διαβάστε παρακάτω τους επίσημους λόγους (απο την πρόταση του υπουργείου παιδείας για το νέο λύκειο), για τους οποίους, το σημερινό λύκειο έχει αποτύχει,αλλά και τις παροχές του σημερινού λυκείου στους μαθητές όπως και τις πιθανές αδυναμίες του.
Το κείμενο αυτό,δεν μπορούμε να πούμε οτι δεν περιέχει και κάποιες αλήθειες όπως για παράδειγμα οτι στα προγράμματα σπουδών υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός μαθημάτων, αλλά και οτι η διδακτέα ύλη είναι τεράστια με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία και να προωθείται η αποστήθιση εις βάρος της κριτικής σκέψης.
Όμως ,ως προς το επίπεδο των παροχών του σχολείου προς  τους μαθητές, είναι τουλάχιστον ξεκαρδιστικό (αν όχι εξοργιστικό) αφου μάλλον αναφέρεται σε κάποια άλλη χώρα και σίγουρα όχι στην Ελλάδα.
  Αναφέρουμε κάποια απο τα καλύτερα σήμεια του κειμένου:
    • εκπαιδευτικούς πολύ υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης (στον καφέ, τον ύπνο μέσα στην τάξη,στην ανάγνωση εφημερίδας αλλά και αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητού, αλλά και σε πολλές άλλες δεξιότητες !!!)
    Σε αυτό το σημείο βέβαια να τονίσουμε οτι δεν απαξιώνουμε το σύνολο των καθηγητών στα Λύκεια και στα Γυμνάσια της χώρας, αντιθέτως, η αλήθεια είναι οτι κάποιοι καθηγητές προσπαθούν μέσα σε αυτό το χάος να δώσουν τον καλύτερο ευατό τους (συνήθως στην αρχή της δημόσιας καριέρας τους) αλλά, αυτοί είναι ελάχιστοι και στο τέλος εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους ,αφού το όλο σύστημα δεν τους βοηθάει, το αντίθετο,γίνεται και σε αυτό το μικρό υγιές κομμάτι του σώματος της εκπαίδευσης,μετάσταση του καρκινώματος της δημοσιουπαλληλίτιδας!!!  
      • την καλύτερη αναλογία μαθητών/διδάσκοντα (8,5:1) ανάμεσα σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.( 8 μαθητές για κάθε καθηγητή !!!! αλήθεια ο υπόλοιπος μισός μαθητής δεν μας εξήγησατε, είναι απο την μέση και πάνω ή απο την μέση και κάτω!!! Επίσης, τι νόημα έχει αυτό το στατιστικό στοιχείο όταν η κάθε τάξη έχει τουλάχιστον 25 μαθητές με 1 καθηγητή!!!! το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι η βασική πηγή των περισσοτέρων κακών στα σημερινά Λύκεια και Γυμνάσια.)
      • τα περισσότερα σχολεία σε αναλογία με το σύνολο του πληθυσμού της χώρας ,στην Ευρώπη (για αυτό και γίνονται οι απαραίτητες συγχωνεύσεις!!!)
      και για το τέλος αφήσαμε τα καλύτερα
        • το 91.4% των Λυκείων διαθέτουν εργαστήρια Φυσικής-Χημείας ( όπου το 91% είναι συνήθως κλειστά και στο υπόλοιπο 0.4% διεξάγονται πειράματα τύπου CERN και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, όπως πειράματα κρούσεων -βλέπε θεωρία μπιλιάρδου -εμβάθυνση στα κόλπα με μπεγλέρι κ.λ.π αλλά και πρακτικής χημείας, όπως,  τι συμβαίνει αν αναμίξουμε βότκα με ούζο, καθώς και μελέτη 'ολων των  πιθανών συνδυασμών ποτών, αλλά και φαγητών, που είναι βασικοί για τα απαραίτητα ξενύχτια που θα ακολουθήσουν  στο πανεπιστήμιο, όταν με το καλό, εισέλθουν σε αυτά οι μαθητές!)
        •  το 97.2% διαθέτει εργαστήρια Πληροφορικής  και το σύνολο των υπολογιστών που υπάρχουν στα Λύκεια είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο εκ των οποίων το 91.4% με ευρυζωνική σύνδεση και επίσης).                  ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ!!!!!!!
         Στο μόνο σημειό με το οποίο θα συμφωνήσουμε, είναι το παρακάτω :

         Οι Έλληνες έφηβοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες.
        Φοβούμαστε όμως οτι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να ελαφρύνουν τους μαθητές.


         Διαβάστε  παρακάτω το κείμενο όπως εκδόθηκε απο το Υπουργείο Παιδείας :

        Νέο Λύκειο: Μετά το «Νέο Σχολείο» και πριν το «Νέο ΑΕΙ»


        Παρουσιάζουμε σήμερα τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Λύκειο».
        Στη διαμόρφωση τους έχουν ληφθεί υπόψη :
        ·         Οι μελέτες  του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
        ·         Το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας υπό τον
        κ. Μπαμπινιώτη.
        ·         Το σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο ΕΣΥΠ.
        ·         Τα   πορίσματα συνεδρίων της ΟΛΜΕ.
        ·         Τα συμπεράσματα της  μελέτης PISA του  O.Ο.Σ.Α.
        ·         Τα προγράμματα σπουδών πολλών ευρωπαϊκών χωρών
        ·         Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και η σημερινή πραγματικότητα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα συνολικά και στο Λύκειο ειδικότερα.
        ·         Ο λυκειακος χάρτης της χώρας και το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

        Για την πρόταση αυτή  - που αύριο καταθέτουμε στο Εθνικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό τον κ. Καζάζη – δούλεψαν μάχιμοι εκπαιδευτικοί, με εμπειρία στο Ελληνικό Λύκειο, στο ΙΒ αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς και ακαδημαϊκοί με ειδική γνώση στο θέμα.

        Όπως πολλές φορές έχω  πει,  δεν προωθούμε μια ακόμη «αλλαγή για την αλλαγή» και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να περιοριστώ   σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις, όμως όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν το κοινό αίσθημα: Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει!
        Δεν προάγει την κριτική σκέψη.
        Δεν ξεχωρίζει τα χρήσιμα και ταλαιπωρεί τον μαθητή,  με πολλά επουσιώδη και περιττά.
        Δεν αξιοποιεί σωστά το εκπαιδευτικό  μας   υψηλής στάθμης δυναμικό και τις υπαρκτές υποδομές.
        Έχει μετατρέψει τις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, σε «παρακολούθημα» των φροντιστηρίων.
        Και για το δεδομένο αποτέλεσμα, στοιχίζει πολύ ακριβά και για τον Έλληνα  φορολογούμενο και για τον κάθε γονιό χωριστά.
        Μερικά στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν  το πρόβλημα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν και  δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
        Το Λύκειο σήμερα έχει
        ·       ως προς το διδακτικό  προσωπικό:
        •  εκπαιδευτικούς πολύ υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης (το 34.7% των έχουν πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (μετεκπαίδευση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, κατοχή δεύτερου πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Master ή Διδακτορικό)
        • την καλύτερη αναλογία μαθητών/διδάσκοντα (8,5:1) ανάμεσα σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
        ·         ως προς τον αριθμό σχολικών μονάδων:
        •  Στην Ελλάδα λειτουργούν 1297 σχολικές μονάδες Ενιαίων Λυκείων, Αντίστοιχα στην Φιλανδία ( πληθ. 5.300.000) λειτουργούν 448 μονάδες και στην Πορτογαλία (πληθ. 10.600.000) 822 μονάδες. Δηλαδή στην Ελλάδα 1 μονάδα ανά 8.700 κατοίκους, στην Φινλανδία  1 ανά 11.900 και στην Πορτογαλία 1 ανά 12.900. 
        ως προς το επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής:
        • πολύ ικανοποιητικό επίπεδο (το 91.4% των Λυκείων διαθέτουν εργαστήρια Φυσικής-Χημείας, το 97.2% διαθέτει εργαστήρια Πληροφορικής, το σύνολο των υπολογιστών που υπάρχουν στα Λύκεια είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο εκ των οποίων το 91.4% με ευρυζωνική σύνδεση και επίσης) σχεδόν όλα τα Λύκεια (98.5%) εργάζονται με πρωινό ωράριο,
        • ως προς την επιλογή γενικού Λυκείου η επαγγελματικού Λυκείου:σήμερα μόλις 1 στους 4 ή 5 περίπου έλληνες μαθητές κατευθύνεται στο τεχνικό-επαγγελματικό λύκειο. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μισοί και πλέον μαθητές κατευθύνονται στον τεχνικό-επαγγελματικό κλάδο της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η τάση αυτή οδηγεί στην ανάγκη για πλήρη αναμόρφωση του τεχνικού-επαγγελματικού Λυκείου στη χώρα μας, ώστε να καταστεί μια αξιόπιστη και ελκυστική λύση για τους μαθητές. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε άμεσα το αμέσως προσεχές διάστημα
        ·         ως προς τα προγράμματα σπουδών:
        •    Στην Ελλάδα υπάρχει ο μέγιστος κατακερματισμός του σχολικού χρόνου με υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθημάτων στο λύκειο (49 μαθήματα), όταν στη Γαλλία είναι 26, στην Ισπανία 24, στην Ιταλία 30,  και ξεχωρίζει η Κύπρος με 44 . Στα 49 περιλαμβάνονται και 8 μονόωρα.   Η κατάσταση αυτή  αφενός δεν επιτρέπει  την εμπέδωση ύλης  αφετέρου, ακυρώνει τον  παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών που σε ελάχιστο χρόνου προσπαθούν να καλύψουν μια υπερφορτωμένη και εγκυκλοπαιδικού τύπου ύλη
        ·         ως προς την αποτελεσματικότητα:
        •      οι ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών αποτελούν ένα σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης . Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA (2009) του ΟΟΣΑ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σε σύνολο 34 χωρών, οι μαθητές μας κατατάσσονται στην 26η θέση στην Γλώσσα, στην 31η θέση στα Μαθηματικά, και στην 32η θέση στις Φυσικές Επιστήμες
        • Ένας άλλος αρνητικός δείκτης είναι τα υψηλά ποσοστά χαμηλής βαθμολογίας στις εισαγωγικές εξετάσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας τα ποσοστά των εξεταζομένων με βαθμολογία κάτω του 10 συνολικά  (σε παρένθεση τα ποσοστά κάτω του 5) έχουμε παραδείγματα όπως:  Ιστορία Γενικής Παιδείας  σε ποσοστό 45%-60%  (23%-33%), Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής κατεύθυνσης  σε 40% - 50% (17% - 23%) , Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης σε 45% - 50% (20% -25%), Μαθηματικά Τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ σε ποσοστό 60% - 75% (40% - 50%) Φυσική Τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ σε 55% - 65% (25% - 30%)
        • ως προς τον Έλληνα μαθητή και μαθήτρια:
         Οι Έλληνες έφηβοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες.
        ·         ως προς το κόστος:
        •                Η εμπέδωση       σε κάθε οικογένεια της αντίληψης ότι το φροντιστήριο αλλά και η        εξωσχολική βοήθεια του μαθητή είναι απολύτως αναγκαία για την είσοδο του στην             τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του λυκείου , στο       φαινόμενο της αποχής από το δημόσιο σχολείο αλλά της συστηματικής   παρακολούθησης των ιδιωτικών μαθημάτων .
        Η αλλαγή αυτής της κατάστασης αποτελεί  ευθύνη και πρόκληση πολιτεία και                εκπαιδευτικούς  
        Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ η μέση ετήσια δαπάνη των           οικογενειών για τα φροντιστήρια ανέρχεται σε περίπου 900 εκατομμύρια € (εκ των            οποίων τα δυο τρίτα  για φροντιστήρια και το ένα τρίτο για ιδιαίτερα μαθήματα). 

        6/6/11

        Πέφτουν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα Α.Ε.Ι.........


        Μείωση των άριστων γραπτών και πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες και υψηλόβαθµες σχολές φανερώνουν οι µέχρι στιγµής βαθµολογίες των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών .
        Λιγότερα γραπτά – σε σχέση µε πέρσι – βαθµολογούνται στην βαθµολογική κλίµακα 18–20 (άριστα) στα Μαθηµατικά Γενικής Παιδείας, στα Μαθηµατικά Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης, στη Φυσική Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης και στα Αρχαία Ελληνικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Παράλληλα δεν παρουσιάζονται σηµαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρσι στο ποσοστό των άριστων γραπτών στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας του 5ου Επιστηµονικού Πεδίου), στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας, στη Χηµεία της Θετικής Κατεύθυνσης και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Αυτό φανερώνει ένα δείγµα 10.000 γραπτών από Βαθµολογικά Κέντρα, γεγονός που προδιαγράφει την πτώση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές που απαιτούν περισσότερα από 18.000 µόρια.

        Η μεταβολή φέτος των βάσεων στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που «προβλέπουν» τα σκαµπανεβάσµατα των βάσεων και  που είναι:

        α. Ο «βαθµός δυσκολίας - ευκολίας» των θεµάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση µε τιςπροηγούµενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση µε την τελευταίαχρονιά µε την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις. Οπως ήδη βλέπουμε  οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, τουλάχιστον στην βαθµολογική κλίµατα του άριστα (18-20) είναι χαµηλότερες από πέρσι στα περισσότερα µαθήµατα.

        β. Ο αριθµός των υποψηφίων σε σχέση µε τον αριθµό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του πασπαρτού για τις βάσειςτων πέντε Επιστηµονικών Πεδίων. Φέτος έχουµε σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε τις προηγούµενες χρονιές. Πρώτον, γιατί καταργήθηκαν περίπου 10.000 θέσεις εισακτέων και 24 τµήµατα ΤΕΙ, γεγονός που θα επηρεάσει την κίνηση των χαµηλών βάσεων σπρώχνοντας αυτές προς τα πάνω. ∆εύτερον, για πρώτη φορά φέτος, ο αριθµός των θέσεων εισακτέων δεν έχει καθοριστεί µε ακρίβεια κατά τµήµα (για παράδειγµα στην κατηγορία του 10%), ενώ είναι ασαφής και ο «ειδικός» αριθµός των θέσεων εισακτέων ανά «ειδική» κατηγορία. Παράλληλα, ακόµη δεν έχουµε κατανοµή του αριθµού εισακτέων για τις στρατιωτικέςκαι τις αστυνοµικές σχολές, όπου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει µείωση. Από την άλλη οφείλουµε να συνυπολογίσουµε ότι φέτος θα έχουµε τον µικρότερο αριθµό υποψηφίων των τελευταίων χρόνων, καθώς περίπου 5.000 µαθητές της Γ’ Λυκείου επέλεξαν να πάρουν απολυτήριο χωρίς τη συµµετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

        γ. Η σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθµός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισµένης ζήτησης» και οι προσφερόµενες θέσεις στις παραπάνω σχολές. Εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός η επιµονή µεγάλου τµήµατος των υποψηφίων σε συγκεκριµένες σχολές (νοµικές, παιδαγωγικές, πολυτεχνικές, ιατρικές) και αφετέρου οι συνέπειες της οικονοµικής κρίσης και άρα της µείωσης των προσδοκιών, που οδηγεί πολλούς υποψηφίους σε «ρεαλιστικούς» συµβιβασµούς στην επιλογή τµηµάτων (για παράδειγµα περισσότεροι υποψήφιοι από κάθε άλλη φορά θα µετρήσουν το «κόστος – όφελος» που σηµαίνει η αποµάκρυνσή τους από τον τόπο µόνιµης κατοικίας)